Vasemmiston valtuustoryhmä on tehnyt aloitteita Oriveden kaupungin hakeutumiseksi mukaan Unicefin Lapsiystävällinen- kuntamalliin, varhaiskasvatukseen kohdistuvien ilmoitusten vuosittaisesta seurannasta ja käsittelystä, sote-jaoston perustamisesta, luontoretkeilyreittien kehittämisestä ja luontomatkailun edistämisestä Orivedellä, vaaterahan tai työvaatetuksen tarjoamisesta varhaiskasvatuksen työntekijöille, henkilöstön edustajan lisäämiseksi kaupungin johtoryhmään, lapsivaikutusten arvioinnista päätöksenteossa, markkinointiviestinnän ja tiedotuksen koulutuksesta sekä aloitteen Oriveden liittymisestä mukaan HINKU (hiilineutraali kunta) -hankkeeseen.
VASEMMISTON VALTUUSTORYHMÄ – ORIVEDEN KAUPUNGINVALTUUSTON VUODEN 2023 TALOUSARVIOPUHE 28.11.2022 – MARI LIND
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat, luottamushenkilöt sekä läsnäolijat.
Talousarviopuhetta vuodelle 2023 kirjoittaessani en ajatellut olevan mahdollista, että kirjoitan puhetta korona-ajan jälkeen näin epävakaassa maailmantilanteessa. Juuri kun pandemia hivenen hellitti otettaan, niin uusi haaste lähellämme käytävän sodan laajentumisen myötä on ollut osa arkeamme helmikuusta lähtien. Talousarvion laatijat kuten me luottamushenkilötkään emme osaa ”ennustaa” mitä tulevaisuus tuo tullessaan tässä lähellä käytävän sodan seurauksena. Tässä kohtaa en tarkoita nyt pelkästään taloudellisia asioita vaan kaikkia niitä lieveilmiöitä, joita pitkittynyt sotatila maailmanlaajuisesti tuo tullessaan, sekä kuntatasolle, että myös meidän kaikkien arkeen.
Tulevaan vuoteen mahtuu yllä mainitun lisäksi meitä kaikkia koskeva muutos, sillä tammikuussa toimintansa aloittaa Pirkanmaan hyvinvointialue; järjestämisvastuunaan pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Kohdallamme muutos on oleva ”maltillinen”, sillä Oriveden kaupungille kyseiset palvelut tähän asti on tuottanut Tampereen kaupunki, toivomme siirtymän Pirkanmaan hyvinvointialuelle toteutuvan turvallisen toimivasti.
Hyvinvointialueiden myötä kuntien tehtävät ja vastuualueet muuttuvat, mutta edelleen kunta on asukkaita lähellä oleva demokraattinen päätöksentekotaso ollen meidän asukkaiden osallisuutta meitä kuntalaisia koskevassa päätöksenteossa.
Tulevan vuoden 2023 talousarvion tilikausi on muodostumassa niukasti ylijäämäiseksi, mikä on positiivista miinusvuoden jälkeen. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää niin talouden, elinvoiman, pitovoiman kuin asukasluvun kääntämisessä positiiviseksi.
Uskon että meillä kaikilla, siis ihan kaikilla on halu saada asua muuttovoittoisessa kaupungissa hyvillä kulkuyhteyksillä, työllisyyden edistäjinä työpaikan ja työntekijän kohtaamisen keskiössä, henkilöstön kouluttautuessa työtaitojensa päivittämiseen, unohtamatta uuden oppimista, vahvistaen näin kaupunkimme asemaa työ – ja asukas markkinoilla.
Strategiaamme kirjattujen tavoitteiden mukaisesti jatkamme elinvoimamme vahvistamista, edistämme asukkaiden hyvinvointia ja johtamista jatketaan innovatiivisesti sekä kestävästi.
Elinvoimamme vahvistamisessa tarvitsemme lisää uusia yrityksiä, yrittäjiä tuottamaan ja tarjoamaan kuntalaisillemme tuotteita sekä palveluja. Samalla meidän pitää huolehtia meillä jo olemassa olevista yrityksistä käyden heidän kanssaan tiivistä ja rakentavaa vuoropuhelua. Meidän pitää myös kartoittaa, kuinka Oriveden vuosittainen satsaus Business Tampereeseen on hyödyttänyt kuntaa.
Markkinoinnin ja viestinnän panostukseen on syytä kiinnittää huomiota, varsinkin kun olemme tulleet tunnetuksi #villasukkapääkaupunkina. Tässä kohtaa nostan esiin myös kulttuurin merkityksen; Oriveden kaupungilla on varsin maineikas kulttuurielämä monipuolisine vaihtoehtoineen. Kirjastoa kulttuurillisena kaiken kansan olohuoneena ei sovi unohtaa ja siihen on oltava tarvittava taloudellinen varaus, kuten myös Oriveden seudun kansalaisopiston toiminnan mahdollistamiselle. Olisiko nyt oikea aika panostaa kulttuurityöhön, jota Orivedellä toteutetaan yhdessä paikallisten sekä maakunnallisten toimijoiden kanssa?
Aseman seudun kehittäminen on alkanut rautatieaseman pysäköintialueen nykyaikaistamisella, tehden pysäköintialueesta toimivan ja viihtyisän. Tätäkin kautta junaliikenteen kehittäminen toivottavasti lisääntyvineen junavuoroineen voi jatkua. Tarvitaan myös kaupungin sisäisen joukkoliikenteen kehittämistä palvelemaan kaikkien alueiden asukkaita ja tähän liittyen tiedottamiseen selkeyttä sekä tehokkuutta.
Aseman makasiinirakennuksen käyttötarkoitus määritellään ensi vuoden aikana ja vahvasti esitämmekin toiminnan kehittämistä matkustajia sekä aseman seudun asukkaita palvelevaksi.
Yksittäisistä investoinneista suurin on Asematielle rakennettava kevyen liikenteen väylä, joka sekin tukee aseman seudun kehittämistä, joten näin asemalaisena voin nähdä asemalla vielä tulevaisuuden toivoa kehittyä ”entiseen loistoonsa”.
Aseman lisäksi kehittämiskohteita löytyy esimerkiksi tori ja torialueen aktivointi sekä Hiedan alueen virkistyskäytön suunnittelu ehkäpä vierasvenesatamalla satama-alue tapahtumineen ja palveluineen meidän kaikkien kuntalaisten käyttöön. Edistämme aktiivisesti uutta yritysaluetta 9-tien varteen, jatkaen samalla Vt-9 perusparannuksen tärkeyden esille tuomista. Tulevan vuoden investointeihin on varattu varoja lähinnä peruskorjaushankkeisiin ja kunnallistekniikkaan budjetin ollessa 4,5 miljoonan euron luokkaa. Taloussuunnitelma tuleville vuosille ei investointien osalta lupaa suuria. Tärkeää kuitenkin on säilyttää meillä jo olemassa olevat laadukkaat arkiseen arkeen vaikuttavat peruspalvelut.
Kaupungintalon osalta suunnitelmassa on ikkunoiden uusiminen hallintosiipeen, mikä on varmasti monessakin mielessä taloudellisestikin järkevää. Mutta muilta osin varmasti sitä koskevat aiemmat suunnitelmat menevät nyt investointien jonotuslistalle ja pohditaan tilojen tarpeellisuudesta, toki akuuttitarve voi määritellä asian toisin. Rovastinkankaan koulun laajentamisen suunnittelu on syytä aloittaa mahdollisimman pian ja varata siihen riittävä rahoitus. Suunnittelun lisäksi tarvetta on myös talousvaraukseen toteutusvuosille.
On ilo todeta, että Oriveden kaupunki osallistuu ilmastonmuutoksen hillintään olemalla osa Hinku-verkostoa ja kaupungin toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi on kirjattu Oriveden hiilineutraalit jäljet-tiekarttaan. Tiekartta koostuu viidestä teemasta; eheä maankäyttö ja kestävä liikenne, uudistuva energian tuotanto ja kulutus, resurssiviisas kuluttaminen ja tuotanto, sopeutuva Orivesi sekä kehittyvä ilmastotyö. Tiekartalla ohjataan kaupungin toimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Monilla kaupungin tekemillä päätöksillä vaikutetaan kuntalaisten arjessa syntyviin päästöihin.
Vuoden takaisen puheeni aloitin perehdytyksen ja työnantajamielikuvan luomisesta, tämän vuoden talousarviopuheeni voisin siten vuorostaan lopettaa aiheeseen liittyen, pieni pilke silmäkulmassa.
Vuosittain käytävät kehityskeskustelut ja niiden vaikuttavuus. Miten kehityskeskusteluissa esille nousseet asiat eli tulokset otetaan huomioon vai onko kyseessä vain lomake, joka keskustelun jälkeen löytää tiensä arkistoon?
Olemme usein valtuustossa keskustelleet siitä, että onko lomakkeilla/kaavakkeilla oikeasti vaikuttavuutta? Osataanko niistä ottaa koppia ja tätä kautta hyödyntää niissä esille nousseet sekä hyvät että kehittämistä vaativat asiat? Vai päätyvätkö ne suoraan pöytälaatikkoon ilman todellista vaikutuksellisuutta?
Talousarviossa on henkilöstöasioissa paljon toimenpide – ja mittariosioissa positiivisia asioita, esimerkiksi yhteistyön tehostaminen työterveyshuollon kanssa, työhyvinvoinnin kehittämisohjelma, työtyytyväisyyskyselyt ja yhtenä isona asiana myös nuorten työllistämismahdollisuuksien parantuminen.
Haastankin nyt myös kaupunkia työnantajaroolissa oikeasti tarttumaan tähän nuorten työllistämiseen yhteistyössä täällä toimivien oppilaitosten kanssa ja ehkäpä tätä kautta saamme esimerkiksi varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan helpotusta.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa kiittää kaikkia viranhaltijoita työstä, jonka he ovat talousarvion valmistelussa tehneet. Lämpimät kiitokset menevät myös koko kaupungin henkilöstölle.
Oriveden Vasemmiston valtuustoryhmä toivottaa teille kaikille joulurauhaa!
VALTUUSTOALOITE ORIVEDEN KAUPUNGIN HAKEUTUMISEKSI MUKAAN UNICEFin LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA -MALLIN TOTEUTTAMISEEN
Oriveden kaupunginvaltuustolle
Oriveden Vasemmiston valtuustoryhmä esittää aloitteenaan, että Oriveden kaupunki hakeutuisi mukaan Unicefin Lapsiystävällinen- kuntamalliin. Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli on Suomen Unicefin kunnille tarjoama kokonaisuus, joka auttaa kuntia tekemään lasten kannalta parempia ratkaisuja niin kunnan hallinnossa kuin lasten arjen palveluissa.
Jo 48 kuntaa kehittää vuonna 2022 lapsiystävällisyyttään UNICEFin tuella. Lapsiystävällinen kunta -malli tavoittaa yli 50 prosenttia Suomessa asuvista lapsista, ollen kunnille tarkoitettu työväline, johon kaikki lapsiystävällisyytensä kehittämisestä kiinnostuneet kunnat voivat hakea mukaan. Tavoitteet ja arvot, joita malli sisältää ovat erittäin tärkeitä sekä tavoiteltavia.
Lapsiystävällisessä kunnassa jokainen lapsi tuntee olevansa arvokas, saa elää turvassa, saa harrastaa, saa äänensä kuuluviin, huomioidaan päätöksenteossa ja jokaisella lapsella on kavereita sekä turvallinen aikuinen.
Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli auttaa kuntia edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumista. Mallin tavoitteena on pysyvät ja rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa.
Malli edellyttää kaupungilta koordinaattoria ja koordinaatiotyöryhmää, riittävällä työajalla resursoituna sekä koko kaupungin sitoutumista lapsen oikeuksien edistämiseen.
UNICEF tarjoaa mallia toteuttavalle kaupungille malliin liittyvät sisällöt ja materiaalit sekä koulutusta ja digipalvelun kehittämistyön tueksi ja kaupunki pääsee mukaan Lapsiystävällinen kunta -verkostoon saaden tukea ja sparrausta.
Orivedellä askeleet tätä mallia kohti on jo otettu; mainittakoon tässä kohtaa lapsivaikutusten arviointi kaikessa päätöksenteossa.
Lapset ja nuoret ovat kuntalaisia, joilla ei ole äänioikeutta. Kuntalaisina he ovat oikeutettuja erityiseen huolenpitoon, tukeen ja suojeluun. Kuntamme tulevaisuus on heidän varassaan, joten esitämmekin että Oriveden kaupungissa aloitetaan toimet ja kehitystyö Lapsiystävällinen kunta- tunnuksen saamiseksi.
Orivedellä 20.06.2022
Oriveden Vasemmiston valtuustoryhmä
VASEMMISTON VALTUUSTORYHMÄ
ORIVEDEN KAUPUNGINVALTUUSTON VUODEN 2022 TALOUSARVIOPUHE
MARI LIND
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat, luottamushenkilöt sekä läsnäolijat.
Talousarvio vuodelle 2022 on nyt tämän uuden valtuuston käsittelyssä ja vuoden 2023 talousarvio onkin sitten aivan oma lukunsa silloin aloittavien hyvinvointialueiden myötä. Nostaisinkin tässä kohtaa muistin virkistämiseksi Vasemmiston valtuustoryhmän 23.8.2021 jättämän valtuustoaloitteen sosiaali- ja terveysjaoston perustamisesta Orivedelle. Miettien mitä kaikkea ei niin positiivista meille on tähän vuoteen mahtunut, on hyvä pysähtyä miettimään ”meitä” Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtymisen myötä ja kyseisen aloitteen tärkeyttä.
Nyt on uusi valtuusto, mutta jatkan silti siitä kommentista mihinkä edellisen valtuustokauteni lopetin; perehdytys ja sen merkitys. Oriveden kaupunkiorganisaatiossa useat tehtävänkuvat ovat niin laajoja, että työn omaksuminen vie hyvinkin pitkän työjakson. Hyvän perehdytyksen hyödyt ovat moninkertaiset esimerkiksi työntekijän/viranhaltijan sitoutumiseen, tuottavuuteen, viihtyvyyteen antaen uudelle työntekijälle/viranhaltijalle onnistuneen alun uusiin työtehtäviin, jolloin tuottavaan sekä tehokkaaseen työhön kiinni pääseminen on joutuisaa sekä sitoutunutta. Luoden näin parempaa työnantajamielikuvaa ja tätä kautta tulevissa rekrytoinneissa Orivesi näyttäytyy veto- ja pitovoimaisena kaupunkityönantajana.
Vaikkakaan tulevassa talousarviossa ei uusia henkilöstölisäyksiä näyttänyt luvassa olevan.
Esitämmekin Vasemmiston valtuustoryhmän vahvana pontena; että perehdytyksen merkityksen tärkeys huomioidaan, varsinkin kun on kiistattomasti nähtävissä perehdytyksen edut taloudellisesti sekä toiminnallisesti. Tätä kautta tehtävien vaativa tiedonsiirto pystytään turvaamaan kuntalaisten laadukkaiden palvelujen takaamiseksi.
Työhyvinvointi on merkittävä tekijä, jota voidaan tukea henkilöstön tasapuolisella kohtelulla. Työnjohtamisessa pitää olla henkilöstön osaaminen sekä hyvinvointi keskiössä. Kuten uudessa kaupunki strategiassammekin todetaan; uudistamme johtamista sekä toimimme suunnitelmallisesti ja taloudellisesti.
INNOSTAVA ORIVESI; energisoiva, eteenpäin vievä, rohkaiseva, riemastuttava: tässä muutama synonyymi sanalle innostava. Meidän kaikkien uusi yhteinen kaupunkistrategia, jossa ponsisana on innostava, nyt meillä on tuhannen taalan paikka innostua innostavasti kärkitavoitteissamme; elinvoimamme vahvistamisessa, asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä sekä innostavasta ja kestävästä johtamisesta. Nämä kolme kohtaa pitävät sisällään paljon yhdessä tehtävää työtä kaupunkilaistemme sujuvan arjen takaamiseksi. Samalla tarvitsemme roppakaupalla rohkeutta tehdäksemme Orivedestä innostavan paikan uusille yrittäjälle sekä asukkaille.
Oriveden kaupungin osalta jäin pohtimaan milloin viimeksi kaupunki on itse rakentanut/rakennuttanut jotain uutta ja uutiskynnyksen ylittävää? Olisiko aika ottaa rohkeasti askel eteenpäin näiltä osin vai jatkammeko paikkaamisen tiellä? Tällä viittaan yhteiskoulun ja lukion korjauksiin sekä tuleviin Tredun tilatarpeisiin. Kuten paikallislehti osuvasti kirjoitti, olisiko kampusmalli meille se oikea.
Toki meidän on myös katsottava taloudellisia asioita ns. silmästä silmään ja mietittävä rahoituksen osalta hankerahoituksen mahdollisuuksia, yhteistyötahoja ja kuten jopa jo aiemmin taisin eräässä asiayhteydessä tiedustella; oppilastyönä rakennettavaa isompaa sekä toimivampaa rakennuskantaa tukemaan näiden eri oppilaitosten tulevaisuutta. Mutta näihin kaikkiin tarvitaan rahaa, valitettavasti talousarvio vuodelle 2022 on 1,84 miljoona euroa alijäämäinen, vuosikatteen ollessa vain lievästi positiivinen.
Talousarvio 2022, jossa investointiosan budjetti nettona on noin 4,3 miljoonaa euroa, pitäen sisällään investointisuunnitelmaluonnoksessa mainittuina mm. yhteiskoulun ja lukion korjaukset, Paltanmäen kevyen liikenteen väylän sillan, useita pienempiä hankkeita sekä parannus – ja kunnostustöitä koskien kunnallistekniikkaa. Vanhaa vaalien Hautakankaan alue vain yhtenä esimerkkinä mainittakoon, sekä uuteen tähyten Mattilanniityn vesihuollon ja teiden rakentamisen myötä. Sekä Aseman pysäköintialueen kehittämisen, jonka toteutus on MAL-hankkeena. Asematien kevyen liikenteen väylä on alustavasti merkattu taloussuunnitelmassa vuodelle 2023. Asemanseudun kehittäminen hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä alkaa tästä, ainakin vahvasti uskon niin.
Talousarviossa on toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä toimenpide ja mittari osio sekä seuranta. On hyvä, että tekstikohtia sekä asioita on pilkottu pienempiin ja selkeämpiin asiakokonaisuuksiin. Tavoitteet ja toimenpiteet on laadittu siten että niiden toteutuminen sekä seuranta on mahdollista.
Muutamissa mittareissa esiin nousee teksti; sijaisten käyttö ei kasva, mutta onko nyt niin, ettei meillä ole tarpeeksi vakituisia työtekijöitä ja kuitenkin joudumme käyttämään sijaisia sekä ostopalveluja.
Eräässä toimenpide ja mittariosiossa oli henkilöstön tehokas mitoitus alakouluverkkopäätöksen jälkeen. Tässä kohtaa mietin sanaa tehokas, onko tähän asti oltu tehottomia vai viitataanko tällä monia asukkaita koskettaneeseen kouluverkkopäätökseen, jossa Karpinlahden sekä Hirsilän koulujen lakkauttamisella saadaan vapautuneet resurssit sijoitettua toisaalle tarkoituksenmukaiseen käyttöön.
Kouluverkkoasia on demokraattisesti saatu päätökseen, joten siihen asiaan emme muutoin tässä kohtaa palaa. Tilastokeskuksen väestöennuste (30.09.2021) vuodelle 2040, joka on 7 904 asukasta Orivedellä. Joten meidän on tehostettava markkinointia, on hyödynnettävä joka ikinen keino/kanava saadaksemme lisää näkyvyyttä sekä tullaksemme kuulluksi, että tänne kannattaa sijoittaa sekä muuttaa asumaan. Jokainen valtuutettu, viranhaltija, työntekijä ja kuntalainen; me olemme tämän paikkakunnan parhaat mainostajat, joten tehkäämme tätä työtä missä ikinä liikummekin.
Lopuksi Vasemmiston valtuustoryhmä esittää koko kaupungin henkilöstölle lämpimät kiitokset heidän tekemästään arvokkaasta työstä tänäkin koronapandemiavuonna. Kuten myös sotepalveluja toteuttavalle henkilöstölle täällä Orivedellä.
Kiitosten lomassa haluamme myös kiittää paikallisia yrittäjiä, jotka mahdollistavat meille monipuoliset palvelut, joten varsinkin näin joulun alla nautitaan paikallisten yrittäjien tarjoamista palveluista.
Oriveden Vasemmiston valtuustoryhmä toivottaa teille kaikille joulurauhaa ja toivomme antoisaa vuotta tulevaa 2022.
Valtuustoaloite varhaiskasvatukseen kohdistuvien ilmoitusten vuosittaisesta seurannasta ja niiden käsittelystä (Kaupunginvaltuusto 25.10.2021 § 84)
Varhaiskasvatuslain muutoksen 1.8.2021 mukaan henkilöstöllä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemastaan lapsen varhaiskasvatukseen kohdistuvasta epäkohdasta tai ilmeisen epäkohdan uhasta.
Lain tarkoituksena on, että varhaiskasvatuksen henkilöstö voi oman yksikkönsä parhaana tuntijana mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ilmoittaa epäkohdista, ja että ne voitaisiin korjata ajoissa.
llmoitusvelvollisuus koskee sekä julkista että yksityistä varhaiskasvatusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia niitä tilanteita, joissa toimitaan tai olosuhteet voivat johtaa varhaiskasvatus-lain tai sen tavoitteiden toteutumisen vastaiseen tilanteeseen.
llmoitus voi koskea siis esimerkiksi lasten epäasiallista tai sopimatonta kohtelua ja epäkohtaa varhaiskasvatuksen tiloissa, henkilöstön mitoituksen toteutumisessa, toimipaikan toimintakulttuurissa ja lapsen varhaiskasvatus-suunnitelman noudattamisessa.
Oriveden kaupungilla kyseinen ilmoitusvelvollisuuslomake on käytössä.
Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että kyseiseen lakimuutokseen liittyen seurataan vuosittain ilmoitusten määrää sekä niiden käsittely-prosesseja ja ilmoitusten vaikuttavuutta.
Orivesi 25.10.2021
Oriveden Vasemmiston valtuustoryhmä
Mari Lind
Anne Kahelin
Reijo Kahelin
VALTUUSTOALOITE SOSIAALI- JA TERVEYSJAOSTON PERUSTAMISESTA 23.8.2021
Oriveden sosiaali- ja terveysasiat hoidetaan yhteistyöaluetta koskevan sopimuksen mukaisesti Tampereen toimintana. Toiminnan koordinoinnista vastaa sopimuksessa mainittu neuvottelukunta, jossa Orivedeltä on viranhaltijoiden lisäksi kaksi luottamushenkilöä. Neuvottelukunta kokoontunee noin kaksi kertaa vuodessa.
Kun yhteistoimintaan Tampereen kanssa siirryttiin, Oriveden omana toimielimenä oli kaupunginhallituksen sote-jaosto. Jaosto käsitteli perusteellisesti soten asioita ja valmisteli palvelusopimuksen tilauksen. Aiemmassa Oriveden toimielinten uudistuksessa sote-jaosto lakkautettiin ja tehtävät siirtyivät suoraan kaupunginhallitukselle.
Erityisesti viime aikoina sote-palvelujen järjestämisessä ja toiminnassa on Orivedellä ilmennyt vakaviakin puutteita, joihin myös Aluehallintovirasto on puuttunut. Käsityksemme mukaan kaupunginhallitus ei kaikkien muiden sen käsittelyyn kuuluvien asioiden ohella kyennyt riittävästi paneutumaan sosiaali- ja terveysasioiden hoitamiseen. Vaikka hallitus on saanut toiminta- ja talousraportit, se ei toiminnan ongelmien käsittelemisen ohella ole perusteellisesti ehtinyt käsittelemään myöskään toiminnan suunnittelua ja palvelutilauksien sisältöjä.
Kun sote-asiat lähivuosina siirtyvät maakunnallisesti hoidettavaksi, korostuu kuntien omien tavoitteiden perusteellinen käsittely entisestään.
Vasemmiston valtuustoryhmä esittää aloitteenaan, että Oriveden kaupunginhallitus nimeää sote-jaoston tai toimikunnan valmistelemaan alan asiat hallituksen käsittelyyn. Jaoston tai toimikunnan tehtävänä on mm. seurata palvelutoiminnan laajuutta ja vaikuttavuutta, esittää kaupunkilaisten tarvitsemien palvelujen sisällyttämistä palvelusopimuksiin, seurata toiminnan taloutta, puuttua mahdollisiin toiminnallisiin tai alan henkilöstön kokemiin ongelmiin ja valmistella kaupungin sote-toimialan tavoitteet.
Jaostoon tai toimikuntaan tulee nimetä elinvoimajaoston kokoonpanon mukaisesti eri valtuustoryhmien edustajat.
Orivesi 23.8.2021
VASEMMISTON VALTUUSTORYHMÄ
Mari Lind, Reijo Kahelin, Anne Kahelin, Irma Koskela, Aulikki Laine, Anne Lappalainen
VALTUUSTOALOITE ORIVEDEN LUONTORETKEILYREITTIEN KEHITTÄMISEKSI JA LUONTOMATKAILUN EDISTÄMISEKSI
Luonnossa liikkuminen on lisääntynyt jo useiden vuosien ajan. Koronavuosi on tuonut muassaan tähän vielä nopeampaa kasvua. Metsähallituksen mukaan kansallispuistoissa kävijöiden määrässä oli kasvua viime vuonna 23% vuoteen 2019 verrattuna. Sama trendi on ollut havaittavissa muillakin luontoreiteillä. Luonnossa liikkuminen on edullinen harraste, joka sopii niin aikuisille kuin lapsiperheillekin, eikä vaadi kummoisia taloudellisia panostuksia. Luonnossa liikkuminen edistää niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Luontoreitit ovat myös tärkeitä luontomatkailuyrittäjille, joita Orivedelläkin on lukuisia. Business Finlandin mukaan: ”Luontomatkailun kärkenä ovat helposti toteutettavat ja omatoimiset, kevyet luontoaktiviteetit sekä paketoidut jakelukanaville tarkoitetut aktiviteettituotteet, joihin yhdistyy paikallinen kulttuuri, ruoka ja vastuullisuus.” (…) ”Suomen luonto on matkailun tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Matkailussa tuotteistamisella on tärkeä osuus, ja niin myös luonto tuotteistetaan houkutteleviksi paketeiksi tai päiväretkiksi. Kansainvälisillä markkinoilla potentiaalisimmat teemat ovat vaellus, pyöräily, maastopyöräily, melonta ja eläintenkatselu (wildlife).” Myös urheilu- ja liikuntamatkailu on kirjattu Suomen matkailustrategiaan yhtenä edistettävänä teemana. Esimerkiksi polkujuoksu, swimrun ja maastopyöräily ovat lajeja, joissa Visit Finland näkee mahdollisuuden kansainvälisen matkailun kasvulle urheilutapahtumien ja kilpailujen ympärille. Orivettä mainostetaan luonnon läheisyydellä ja onpa Orivedellä kaksi luontohelmeäkin: Eräpyhä ja Pukala. Villasukkajuoksun SM-kisat toivat Orivedelle näkyvyyttä ja vastaavan kaltaisille urheilutapahtumille olisi tilausta enemmänkin. Luonnossa liikkumisen lisääntyminen näkyy tarpeena resursoida luontoreittien kunnossapitoon ja kehittämiseen.
Liikkuminen Orivedenkin luontoreiteillä on lisääntynyt runsaasti, mutta tilaa kasvulle olisi enemmänkin. Osa reiteistä tarvitsisi kunnostusta pitkospuiden osalta ja reittimerkintöjen osalta. Myös reiteille löytäminen on osin hankalaa, esimerkiksi Pukalan tieviittojen puutteellisuuden takia. Karttalinkit ja kulkureitit luontokohteille tulisi löytyä helposti kaupungin nettisivuilta. Kaikkia mahdollisia ulkoilureittejä ei vielä ole listattu kaupungin sivuille. Melonta- ja veneretkeilyä edistäisi tieto Längelmaveden luontosatamien ja rantautumispaikkoje sijainnista ja saarissa olevista laavuista. Luontoreiteillä olevien laavujen ja tulipaikkojen huoltoa ja polttopuuhuoltoa on tarve lisätä kasvaneen käytön myötä. Luontoreitteihin panostaminen kohentaa Oriveden brändiä luonnonläheisenä kaupunkina ja tuo tullessaan lisää matkailijoita. Luontoreittien kehittäminen palvelee niin Oriveden asukkaita, kesäasukkaita, kuin satunnaisia matkailijoitakin ja toimii myös houkuttimena luonnossa liikkumisesta kiinostuneille uusille asukkaille. Luontoreittien kehittämisessä pitää tehdä yhteistyötä luontomatkailuyrittäjien kanssa luonnossa liikkuvien ryhmien tarpeiden kartoittamiseksi. Luontomatkailu tulisi nähdä Orivedellä tulevaisuuden kasvualana, joka paitsi tuo verotuloja, myös kohentaa mielikuvaa Orivedestä matkailu- ja asumiskohteena. Luontoreiteillä liikkuvat ihmiset kertovat kokemuksistaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa ja hyvät kokemukset houkuttelevat uusia ihmisiä reiteille ja palveluihin. Suunniteltu Tampere – Orivesi retkeilyreitti Kintulammilta Pukalaan ja Vähä-Teerijärvelle on omiaan lisäämään luontomatkailun mahdollisuuksia ja tämän mahdollisuuden kehittämiseen on kaupungin syytä tarttua.
Me allekirjoittaneet esitämme että luontoreittien kunossapitoon ja kehittämiseen tulee resursoida enemmän rahaa ja henkilötyötä. Yhteistyötä paikallisten luontomatkailuyrittäjien kanssa tulee tiivistää yrittäjien tarpeiden kartoittamiseksi ja mahdollisten luontomatkailu- ja -urheilutapahtumien kehittämiseksi yhteistyössä. Tämä luontoreittien kehittäminen tulee liittää Oriveden markkinointistrategiaan ja tehdä työ näkyväksi positiivisena brändäyksenä. Hankerahoitus ja joukkorahoitusmahdollisuuksia olisi myös selvitettävä.
Orivedellä 22.3.2021
Valtuutetut Markus Hannila, Anne Kahelin, Reijo Kahelin, Irma Koskela, Mari Lind
VALTUUSTOALOITE
Oriveden kaupungin valtuusto
Aloite vaaterahan tai työvaatetuksen tarjoamisesta varhaiskasvatuksen työntekijöille
Varhaiskasvatuksessa työskennellään monenlaisissa työtehtävissä ja -olosuhteissa, joissa henkilöstön on suojauduttava mm likaantumiselta, tartunnoilta, kylmältä ja auringolta.
”Ruokaa, kyyneliä, räkää, kuraa jne.” Vaatteiden päivittäinen pesu hygieniasyistä kuluttaa vaatteita. Varsinkin näin korona-aikana sairauksien leviäminen on pyrittävä estämään.
Laadukkaat ulkoiluvaatteet jalkineineen ovat tarpeen, kun kaikkina vuodenaikoina ollaan päivittäin ulkona useita tunteja erilaisissa sääolosuhteissa. Tämän lisäksi myös sisätiloissa työskenneltäessä tarvitaan suojaavaa sisävaatetusta.
Kustannusten tarkastelussa on myös syytä ottaa huomioon sairauspoissaolot, sillä asianmukaisella vaatetuksella ja suojautumisella voidaan mahdollisesti vähentää sairauspoissaoloja ja tätä kautta työnantajan kustannuksia.
Pienipalkkainen henkilöstö on pakotettu työtehtävissään käyttämään itse hankkimiaan vaatteita sekä huolehtimaan itse niiden pesemisestä ja huollosta.
Esitämme että Oriveden kaupunki selvittää mahdollisuudet vaaterahan tai työvaatetuksen tarjoamisesta varhaiskasvatuksen työntekijöille.
Orivedellä 11.10.2020
Valtuutetut
Mari Lind, Reijo Kahelin, Irma Koskela, Anne Kahelin, Mia Saarinen
VALTUUSTOALOITE
Oriveden kaupungin valtuusto
Henkilöstön edustaja kaupungin johtoryhmään
Johtoryhmällä on keskeinen rooli kaupungin johtamisessa, kehittäen ja tukien kaupungin kokonaisjohtamista kaupunkistrategiamme mukaisesti. Johtoryhmän keskeisiä tehtäviä ovat esimerkiksi henkilöstöasiat, kuntapalvelut, elinkeinoasiat, organisaatioin kehittäminen, yhteistyö naapurikuntien kanssa, hyvinvointi, toimintaympäristön seuranta ja ennakointi. Jo valmisteluiden aikana johtoryhmän jäsenet valmistelevat monia tärkeitä päätöksiä, joilla on merkitystä kuntalaisille, henkilöstölle sekä poliittiselle päätöksenteolle.
Kaupungin henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi henkilöstön edustajan paikka kaupungin johtoryhmässä kaupungin toiminta-ajatuksen sekä tavoitteiden saavuttamiseksi on kaikkien yhteinen etu. Johtoryhmän tehtäviin kuuluu strategisen työn lisäksi henkilöstöjohtamista, työntekijöiden ja esimiestyön linjausta suunnitteluineen sekä kehittämisineen. Yhteistyössä henkilöstöä kuulemalla voidaan parantaa organisaation työhyvinvointia taloudellisia vaikutuksia unohtamatta.
Kaupungin johtoryhmällä ei ole lainsäädännöllä vahvistettua asemaa, mutta sillä on kuitenkin keskeinen rooli kaupungin johtamisessa. Henkilöstö on kuitenkin resurssi, jota kaupunki tarvitsee päästäkseen asettamiinsa tavoitteisiin ja henkilöstön vaikuttamismahdollisuudet on päätöksenteossa huomioitava.
Esitämme että selvitetään johtoryhmän laajentamista henkilöstön edustajan paikalla.
Orivedellä 25.10.2019
Vasemmiston valtuustoryhmä
Mari Lind
Markus Hannila
Reijo Kahelin
Irma Koskela
Anne Kahelin
Valtuustoaloite Oriveden liittymisestä mukaan HINKU (Hiilineutraali kunta) -hankkeeseen
Ilmastonmuutos on suuri uhka ihmisille ja muulle luonnolle globaalien äärisääilmiöiden lisääntyessä ja elinolosuhteiden muuttuessa. Suomi on Pariisin sopimuksen mukaisesti sitoutunut vähentämään päästöjään 40% vuoteen 2030 mennessä, ja olemaan lähes hiilineutraali yhteiskunta vuonna 2050. Tämän saavuttamiseksi toimia vaaditaan myös kuntasektorilla. HINKU-foorumi on 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tuottavat yritykset ja energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Tällä hetkellä Suomessa 37 kuntaa on liittynyt mukaan hankkeeseen. Orivettä lähimmät Hinkukunnat ovat Hämeenkyrö, Kuhmoinen ja Padasjoki. Hinku-kunnaksi ryhtyminen edellyttää Suomen Ympäristökeskuksen laatimien hinku-kriteerien täyttymistä.
Tavoite:
Kunta on valtuuston päätöksellä sitoutunut tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Prosessit:
– Kunta ottaa kasvihuonekaasupäästönäkökulman huomioon kaikessa merkittävässä päätöksenteossaan.
– Kunta liittyy työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Kuntaliiton väliseen sopimukseen, jossa ne sitoutuvat Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin. Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen liittyvät kunnat liittävät ensisijaisesti asuinrakennuskantansa asuinkiinteistöjä koskevaan toimenpideohjelmaan.
– Kunta nimeää yhteyshenkilön, joka toimii tiedonvälittäjänä kunnan ja SYKEn välillä.
– Kunta perustaa Hinku-työryhmän, jossa on edustettuna tärkeimmät hallinnonalat. Työryhmä pyrkii aktiivisesti vähentämään eri hallinnonalojen toiminnasta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Työryhmä voi olla sama kuin esimerkiksi kunnan johtoryhmä tai Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen työryhmä.
– Työryhmä ja yhteyshenkilö vastaavat seuraavista tehtävistä:
o Kunnalle laaditaan vuosittain suunnitelma päästöjä vähentävistä investoinneista. Investoinnit hyväksytään seuraavan vuoden talousarviossa.
o Kunnalle laaditaan vuosittain hillintätoimien suunnitelma eli vuosikello, joka osoittaa, millä toimenpiteillä ja investoinneilla kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään koko kunnan alueella. Vuosikello sisältää suunnitellut investoinnit sekä keinoja asukkaiden ja paikallisten yritysten aktivoimiseen.
o Kunnan alueella toteutuneet merkittävimmät hillintätoimet kootaan vuosittain ja julkaistaan kunnan verkkosivuilla sekä HINKUmappi-verkkopalvelussa. Toimenpiteisiin liitetään mahdollisuuksien mukaan saavutetut päästövähennykset. SYKE voi tarvittaessa täydentää tiedot HINKUmappiin.
o Kunnan henkilöstölle ja kunnanvaltuustolle tiedotetaan vuosittain hankkeen saavutuksista.
o Alueen asukkaille, yrityksille sekä maa- ja metsätalousyrittäjille viestitään ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuksista.
Liittymällä mukaan HINKU-hankkeeseen Orivesi voi toimia edelläkävijänä hiilineutraalisuuteen pyrittäessä. Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke kannustaa myös yrityksiä perehtymään ilmastopäästöjen vähentämisen mahdollisuuksiin ja tämä voi olla mukana luomassa kuntaan uutta ympäristönäkökulmat huomioon ottavaa yritystoimintaa. Energiatehokkuuteen ja paikallisesti tuotettuihin uusiutuviin energianlähteisiin panostaminen voi tuottaa myös suoraa taloudellista säästöä, tai tuottoa kunnalle ja yrityksille. Esimerkiksi biokaasutuotanto maatiloilla voisi luoda maatiloille säästöä sähkökustannuksissa, tai tuottaa polttoainetta liikennekäyttöön. Hankkeeseen mukaan liittyminen voisi myös luoda Orivedestä cleantech-yrityksille kiinniostavamman kotipaikan.
Aloite energiaomavaraisesta Orivedestä
Suomi on kansainvälisesti sitoutunut lisäämään uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Kansainvälisesti hyväksytyn tavoitteen saavuttamista voidaan edistää kaikilla niin julkisen hallinnon kuin yksityistaloudenkin tasoilla.
Orivedellä on äskettäin siirrytty tuottamaan kaukolämpöä pääasiallisesti hakkeella. Kaupungissa on myös muita haketta hyödyntäviä lämpölaitoksia ja yksityistalouksissa käytetään varsin paljon uusiutuvia energialähteitä. Samoin maa- ja ilmalämpöä on jo hyödynnetty useissa kohteissa. Parhaillaan tehtävässä maakunnallisessa tuulivoimaselvityksessä on alustavasti esitetty tutkittavaksi tuulivoiman hyödyntämisen alueita myös Orivedellä.
Energian hinnan nousu pakottaa tutkimaan uusia voimalähteitä. Uusiutuvan energian laajeneva käyttö on omiaan luomaan myös uusia pysyviä työpaikkoja. Orivedellä on monenlaisia mahdollisuuksia lisätä erilaisten uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
Energiatuotannon uudistamisen ohella on konkreettisesti selvitettävä myös energian säästämisen kohteita ja mahdollisuuksia. Tämä koskee niin kaupungin toimia omissa kiinteistöissään kuin myös esimerkiksi kaupungin tuottamaa kotitalouksien ja muiden kiineistöjen neuvontaa.
Oriveden tulee lisäksi olla aktiivinen suurtenkin yritysten hakiessa sijoituspaikkoja erilaisten biopolttoaineiden valmistamiseen liittyville uusille tuotantolaitoksille.
Vasemmiston valtuustoryhmä esittää,
että Orivesi asettaa tavoitteekseen olla energiaomavarainen kunta tai alue viimeistään vuonna 2020, että tavoitteen saavuttamiseksi ryhdytään pikaisiin suunnittelu- ja valmistelutoimiin.
Orivesi 17.9.2012
Vasemmiston valtuustoryhmä
Irma Koskela Anne Kahelin
– – – – – –
Valtuustoaloite oppisopimuskoulutuksen lisäämisestä
Oppisopimuskoulutus on yhteistyössä työnantajien ja oppilaitosten kanssa järjestettävää, työelämän tarpeita palvelevaa koulutusta. Työnantajan ja työntekijän väliseen työsopimukseen perustuva koulutus tapahtuu pääasiassa työpaikalla.
Oppisopimuskoulutuksen avulla työnantaja voi saada ammattilaisen suoraan tarvitsemiinsa tehtäviin. Oppisopimuskoulutus soveltuu ammatilliseen perus- ja lisäkoulutukseen.
Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, joka sitoo opiskelijaa, työnantajaa, oppilaitosta ja koulutuksen järjestäjää. Työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaisen palkan ja yönantaja saa koulutuksesta korvausta.
Oppisopimuskoulutus on yksi keino edistää varsinkin nuorten ammattikoulutusta aloille, joille sitä voidaan soveltaa. Mutta myös aikuiskoulutuksena oppisopimuskoulutus toimii erittäin hyvin. Koulutus voisi olla yksi keino turvata tulevaisuudessa ammattitaitoinen henkilöstö kaupungille. Koulutuksen aikana työpaikan työtavat, tavoitteet ja organisaatio tulevat tutuiksi ja voivat siten mahdollistaa myös sitoutumisen työhön, mikäli koulutuksen päätyttyä vapautuu työpaikkoja haettavaksi. Oppisopimuskoulutus on myös oiva malli koulutusta vailla olevien sijaisten kouluttautumiseen ja siten varmistaa jo sitoutuneiden tekijöiden mahdollisuus tulla valituiksi myös vakituisiin työsuhteisiin.
Vasemmiston valtuustoryhmä esittää,
että Oriveden kaupungissa pyrittäisiin edistämään nykyistä enemmän oppisopimuskoulutuksen käyttöä omissa toimipisteissä ja että laadittaisiin toimintamalli, jolla varmistettaisiin työpaikoille ja henkilöstölle valmius ja mahdollisuudet vastaanottaa oppisopimuskoulutettavia.
Orivesi 17.9.2012
Vasemmiston valtuustoryhmä
Irma Koskela, Anne Kahelin
– – – – –
Oriveden kaupunginvaltuusto
Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut ehdotamme, että Päilahden koulua ei lakkauteta ehdotuksen mukaisesti, vaan koulu saisi jatkaa ympäristö-/luontopainotteisena kouluna 31.8.2015 saakka. Päilahden koululle ja vanhempainyhdistykselle annetaan mahdollisuus kehittää koulua. Koulun tilanne arvioidaan uudestaan 2014 syksyllä. Siihen mennessä olisi keskuskoulunkin peruskorjaus jo varmasti valmis ja toisaalta olisi mahdollisuus myös kartoittaa, miten monijakoisena luokkaryhmiä voidaan järjestää tai on järjestettävä. Päilahden koulun osalta oppilasennusteet ovat reilusti ylittyneet. Oriveden asettama tavoite asukasmäärän lisääntymisestä saattaa toteutua aktiivisen asukashankinnan tuloksena.
Päilahden koulussa on jo useita vuosia toteutettu luontopainotteisuutta ja sitä on mahdollisuus ja myös halua kehittää edelleenkin. Päilahden koulu tarjoaisi siten pienkouluvaihtoehdon, jonka vanhemmat voisivat halutessaan valita lapsilleen ja näin vähentää Rovastinkankaan oppilaspainetta. Kaupunki ei vastaisi koululaisten matkakuluista. Mikäli koulun todellinen oppilasmäärä esiopetusryhmä mukaan lukien laskee alle 20 oppilaan, koulun toiminta päättyy. Koulun jatkuminen edellyttää vanhempainyhdistyksen aktiivista osallistumista koulun kehittämistoimintaan ja opettajien tukemiseen.
Orivedellä 28. marraskuuta 2011
Oriveden Vasemmsiton valtuustoryhmä ja useita valtuutettua eri ryhmistä.
– – – – –
Oriveden kaupunginvaltuusto
ALOITE TALVIAISTEN KOULUN SÄILYTTÄMISEKSI TOISTAISEKSI
Kaupungin kehittämisessä on tärkeätä, että kuntaorganisaation lisäksi kunnassa toimivat yhteisöt, yrittäjät ja yksittäiset kuntalaiset ovat aktiivisesti mukana kehittämistyössä. Kuntalaisten omatoimisuus ja osallistuminen sekä vireät yhteisöt turvaavat ja kasvattavat sosiaalista pääomaa. Sosiaalinen pääoma on merkittävä terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävä ja ongelmia ennaltaehkäisevä tekijä ja sen lisääminen on siten Oriveden kaupungin strategialinjaustenkin mukaista.
Sosiaalinen pääoma koostuu viime kädessä yksittäisten kuntalaisten yhdessä ja yksin tekemästä ilmaisesta työstä ja tieto-taidosta. Osa tästä työstä on jopa niitä asioita, jotka itse asiassa kuuluisivat kaupungin hoidettavaksi. Ilman tätä kuntalaisten osallistumista ja talkootyötä kaupungin menot kasvaisivat. Talkootyötä tuleekin arvostaa ja sen osuus ja vaikutukset tulee ottaa huomioon suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyy koulujen lakkauttamisia ja koulurakennusten myymisiä. Koulurakennus on Talviaisten kylän ainoa kokoontumispaikka ja siellä on monia harrastepiirejä iltaisin. Kylällä on omaehtoista kehittämistä ja toiminta on viime vuosina aktivoitunut selkeästi. Koulu sijaitsee 9-tien varrella, joten tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että sinne hakeutuu lisää asukkaita.
Talviaisten koululla on uutena yksikkönä toiminut ryhmäpäiväkoti koulun ohella ja päivähoidon tarve on osoittautunut aiemmin arvioitua selvästi suuremmaksi alueella. Edelleen osalla oppilaista on jo kylän koululle pitkä koulumatka ja jos koulu lakkautetaan, koulupäivä pitenee kohtuuttoman pitkäksi.
Edellä olevilla perusteilla Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, että päätöstä Talviaisten koulun lakkauttamisesta ja koulun myynnistä ei laiteta toistaiseksi täytäntöön, vaan tilanteen kehittymistä seurataan muutama vuosi.
Orivesi 26.10.2009
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Irma Koskela ja Anne Kahelin
– – – –